לומדים מקצוע עוד בצבא: הכול על המסלול הנחשק של חיל המודיעין – חבצלות

חיל המודיעין הוא בוודאי אחד החילות המעניינים ביותר לשרת בהם בצה"ל. במסגרתו, יש גם כמה מסלולים ייחודיים, אשר אחד הבולטים שבהם הוא מסלול "חבצלות". מדובר על תכנית מיוחדת להכשרת קציני מודיעין, אשר חמישים איש בלבד מתקבלים אליה בכל מחזור. נשמע מעניין? רלוונטי לכם או למישהו שאתם מכירים? אז בואו נראה במה מדובר:

מצוינות במודיעין

מבין יחידות הצבא השונות, למודיעין היה ועדיין ישנו מקום מרכזי ביותר, לאור חשיבות הנושא בכלל מבחינה צבאית. המודיעין אף התקדם עם השנים ומוסיף להתקדם מאוד, מבחינה טכנולוגית. כתוצאה מכך, השירות במודיעין עשוי להיות מעניין מאוד ובוודאי מספק. בחיל זה יש מגוון רחב של תפקידים, שונים למדי. חבצלות הוא מסלול יוקרתי, אשר מכשיר קציני מודיעין באופן מיוחד ועל פני פרק זמן ארוך למדי. זו היא תכנית ייחודית, יוקרתית, אשר מתוארת כתוכנית הדגל של חיל המודיעין. היא גם מאפשרת לצאת לאחר מכן לאזרחות עם תואר אקדמי, ניסיון פיקודי משמעותי ועוד.

דרישות הבסיס

מה דרוש בכדי להתקבל לתוכנית חבצלות? המינימום, הוא לפחות פרופיל 25, דפ"ר של 80, ציון פסיכומטרי מעל 650 והתחייבות לשרות קבע (שש שנים). לאור מורכבות המסלול ואורכו, חשוב לציין כנראה גם את הגורמים המנטאליים הבאים, שהם פשוט הכרחיים. ראשית, עניין ומוטיבציה להצליח במסלול זה. שנית, קשת התכונות השונות שדרושות, אותן תבינו לבד מהמשך המאמר.

שלבי המיון

כאמור, מדובר בתוכנית ממושכת למדי. שלביה העיקריים, הם:

 

 

  • מיונים – ראו כאן בהמשך עוד לגביהם.
  • הכשרה – ההכשרה לתפקיד עצמו, אשר פרטיו נקבעים בהמשך על פי מסלול אישי לכל אחד. בכל מקרה, בהתחלה לומדים כמובן בהרחבה על עולם המודיעין. נושאים כגון מקורות מידע קלאסיים של תחום זה, לאיסוף מידע אנושי ("יומינט"), תקשורתי (“סיגינט") וחזותי (“ויזינט”).
  • השירות עצמו – שרות סדיר, כולל טירונות 03 קרבית או 02 לבעלי פרופיל עורפי וקורס קצינים בבה"ד 1, בין שנה א לשנה ב. לאחר מכן שש שנות שירות בקבע. שרות הקבע כולל שינוי תפקיד בכל שנתיים, כך שנוצר שירות מגוון למדי. מיקום התפקידים הוא בבסיסים שונים של אמ"ן. בתום שרות הקבע, ניתן להמשיך כרב סרן או סגן אלוף.

עוד על המיונים

המיונים לחבצלות נחשבים למיונים מאתגרים מאוד. כמענה לכך, רבים נערכים אליהם מראש וזהו כפי הנראה רעיון טוב למדי ומתבקש. במיוחד מאחר שיש רק הזדמנות אחת לעבור את המיונים האלה. יש גופים פרטיים שונים, אשר מציעים סיוע בכך. המיונים כוללים כנס הסברה, מבחנים קוגניטיביים, מבחני לוגיקה ומתמטיקה, מבחני אישיות ודינמיקה קבוצתית, ראיון אישי ותחקיר בטחוני. המבחנים רבים וכאן נביא רק שתי דוגמאות, לשם ההמחשה. ישנו תרגיל של פתרון שאלות במסגרת מגבלת זמן, שלא מאפשרת די זמן לחשיבה יסודית. כמו כן, ישנו "מבחן השפה המומצאת", שהוא מבחן מאתגר במיוחד. כדאי לקרוא עליו בנפרד, בכדי לקבל מושג על אתגרי הקבלה לתכנית הזו. בתיאור כללי, במבחן זה אתם מקבלים הסברים מפורטים בכתב על שפה מומצאת ומתבקשים להשלים משפטים בשפה זו וכדומה. הזמן שיעמוד לרשותכם לשם כך, הוא שעתיים וחצי!

לימודים אקדמיים

חבצלות כוללת גם הכשרה אקדמית, של לימודי תואר ראשון דו חוגי. הלימודים מתקיימים באוניברסיטה העברית בירושלים והם כוללים בכל מקרה את החוג לאיסלאם ומזרח תיכון וכן גם חוג נוסף לבחירה (מדעי המחשב, מתמטיקה, כלכלה או פילוסופיה).

לסיכום

למי שמעוניינים בשירות מיוחד במינו, מאתגר ומלא עניין, כדאי לקחת בחשבון את מסלול חבצלות.

נגישות