זכאות לאזרחות גרמנית – המדריך המלא

דרכון גרמני נחשב לאחד הדרכונים החזקים והמשתלמים בעולם. הוא מעניק לבעליו מגוון רחב של זכויות, הטבות ויתרונות, בתחומי התעסוקה, המגורים, החינוך והרווחה. נוסף ליתרונות ה"רשמיים", אזרחות גרמנית ודרכון גרמני עשויים לפתוח דלתות רבות, להעניק יוקרה ולהרחיב משמעותית את אפשרויות התעסוקה, הלימודים והמגורים ברחבי אירופה ומעבר לה. בואו נבחן למי יש זכאות לאזרחות גרמנית ואיך ניתן לממש אותה.

זכאות לאזרחות גרמנית: התנאים העדכניים

עיקרי חוק האזרחות הגרמנית

חוק האזרחות הגרמנית קובע את התנאים לקבלת אזרחות גרמנית. על פי החוק, קיימות כמה דרכים שבהן אפשר להוציא אזרחות גרמנית, כאשר הנפוצה שבהן היא על ידי לידה להורה גרמני או על ידי התאזרחות. כמו כן, החוק מכיר במספר מצבים מיוחדים המזכים באזרחות, אם מכוח אימוץ או נישואין לאזרח גרמני.

נוסף על כך, חוק האזרחות הגרמני מתייחס לסוגיה של אזרחות כפולה. ככלל, גרמניה מאפשרת אזרחות כפולה במקרים מסוימים בלבד, כמו כאשר מדובר באזרחי מדינות האיחוד האירופי או כאשר ויתור על האזרחות הנוספת כרוך בקשיים משמעותיים. עם זאת, במקרים רבים נדרש מהמבקש לוותר על אזרחותו הקודמת בטרם יוכל לקבל את האזרחות הגרמנית.

השינויים שחלו בחוק לטובת צאצאי יהודים גרמניים

בשנים האחרונות עבר חוק האזרחות הגרמנית מספר תיקונים גדולים, שנועדו להקל על צאצאי יהודים גרמניים לקבל בחזרה את אזרחותם. שינויים אלו באים לתקן עוולות היסטוריות שבוצעו בתקופת השלטון הנאצי, אז נשללה אזרחותם של יהודים רבים. כיום, צאצא של יהודי גרמני שאזרחותו נשללה יכול להגיש בקשה לקבלת אזרחות גרמנית, גם אם הוא דור שני או שלישי. גם בני משפחה מדרגה ראשונה של יהודים גרמנים (בני זוג, ילדים, נכדים) יכולים להיות זכאים לאזרחות גרמנית בתנאים מסוימים. יש לציין כי במקרים אלו לא נדרש ויתור על אזרחות קודמת, מה שמהווה יתרון משמעותי.

התיקון לחוק נועד לאפשר ליהודים גרמנים ולצאצאיהם לחזור ולהשתלב בחברה הגרמנית, ולהכיר באופן סמלי בעוול ההיסטורי שנעשה להם. מדובר בצעד חשוב מבחינה מוסרית והיסטורית, שיש לו השפעות מעשיות על חייהם של רבים. למידע נוסף על תהליך בקשת האזרחות ועל התנאים לזכאות, כדאי לפנות לעורך דין המתמחה בתחום שיוכל לספק ייעוץ מדויק ומותאם לכל מקרה.

המסלולים השונים לקבלת אזרחות גרמנית

קבלת אזרחות על פי "עקרון המוצא המשפחתי"

אחד המסלולים הנפוצים לקבלת אזרחות גרמנית הוא על פי "עקרון המוצא המשפחתי" (Abstammungsprinzip). על פי עיקרון זה, ילד שנולד להורה גרמני אחד או שניים, זכאי לקבל אזרחות גרמנית מלידה, ללא קשר למקום הלידה. במילים אחרות, האזרחות הגרמנית מועברת מדור לדור. עקרון המוצא המשפחתי תקף גם במקרים שבהם ההורה הגרמני עצמו רכש את אזרחותו שלא מלידה (למשל על ידי התאזרחות). במקרים כאלה, הזכאות של הילד לאזרחות תלויה במועד שבו ההורה קיבל את האזרחות ביחס למועד הלידה של הילד.

קבלת אזרחות מכוח אימוץ

ילד שאומץ על ידי אזרח גרמני, יכול אף הוא להיות זכאי לאזרחות גרמנית בתנאים מסוימים. ככלל, הילד המאומץ צריך להיות מתחת לגיל 18 בעת האימוץ, והאימוץ צריך להיות מוכר ותקף על פי הדין הגרמני. במקרים כאלה, הילד המאומץ מקבל מעמד זהה לזה של ילד ביולוגי מבחינת דיני האזרחות.

קבלת אזרחות בעקבות התאזרחות

מי שחי בגרמניה תקופה ממושכת ועומד בקריטריונים מסוימים, יכול לרכוש אזרחות גרמנית באמצעות הליך התאזרחות. בין התנאים המרכזיים להתאזרחות: מגורים קבועים וחוקיים בגרמניה במשך 8 שנים לפחות, ידיעת השפה הגרמנית ברמה מספקת, יכולת התפרנסות עצמית ללא תמיכה סוציאלית, היעדר רישום פלילי והזדהות עם הערכים הדמוקרטיים של גרמניה. הליך ההתאזרחות כרוך בהגשת בקשה מסודרת ובעמידה במבחן התאזרחות הבוחן ידע כללי על גרמניה ועל המערכת הפוליטית שלה. בסיום ההליך בהצלחה, מקבל המבקש תעודת אזרחות גרמנית. יש לציין כי במרבית המקרים נדרש כחלק מההליך לוותר על האזרחויות האחרות שברשות המועמד.

קבלת אזרחות עקב לידה בגרמניה וחובת הבחירה

ילד שנולד בגרמניה להורים זרים לאחר שנת 2000, אשר אחד מהוריו מתגורר בגרמניה כדין במשך 8 שנים לפחות, ובידיו אישור שהייה בלתי מוגבל בזמן, עשוי להיות זכאי לאזרחות גרמנית מלידה. זאת נוסף על האזרחות המועברת לו מהוריו. במקרה כזה, הילד מחזיק למעשה בשתי אזרחויות – הגרמנית ואזרחות ההורים. עם זאת, עם הגיעו לגיל 21, הוא מחויב לבחור באחת משתי האזרחויות ולוותר על השנייה (מה שמכונה "חובת הבחירה"). אם בחר לשמר את האזרחות הגרמנית, יהיה עליו לוותר על אזרחותו השנייה ולהוכיח זאת בפני הרשויות.

קבלת אזרחות באמצעות הכרת חוקיות / הסדרת מעמד חוקי

במקרים נדירים, אדם ששהה בגרמניה שלא כדין במשך תקופה ארוכה (בדרך כלל מעל ל-10 שנים), יכול להיות זכאי לקבל אזרחות על ידי הכרה בחוקיות שהייתו בדיעבד (Anspruchseinbürgerung). מדובר בהליך חריג, שכפוף לשיקול דעת הרשויות ומחייב עמידה בתנאים מחמירים, כמו שליטה מלאה בשפה הגרמנית והוכחת השתלבות מוצלחת בחברה.

קבלת אזרחות בעקבות נישואין

נישואין לאזרח גרמני היא דרך נוספת לקבלת אזרחות גרמנית, אם כי לא באופן אוטומטי. בן הזוג הזר יכול להגיש בקשה להתאזרחות לאחר 3 שנות מגורים חוקיים בגרמניה ולאחר שנתיים לפחות של נישואין. עם זאת, גם כאן העניין כפוף לשיקול דעת הרשויות ומותנה בעמידה בדרישות דומות לאלו של הליך ההתאזרחות הרגיל. בן הזוג המבקש להתאזרח דרך נישואין גם נדרש לוותר על אזרחותו הקודמת. עם זאת, במקרים מסוימים של נישואין בני למעלה מ-5 שנים, ייתכן ויקבל פטור מדרישה זו.

 

זכאות לאזרחות גרמנית

 

יתרונות, זכויות והטבות שמקנה האזרחות הגרמנית

  • זכאות לחיות, לעבוד ולנוע בחופשיות בכל מדינות האיחוד האירופי.
  • אפשרות לרכוש נדל"ן ללא הגבלה או מיסים מיוחדים.
  • גישה חופשית למערכת הבריאות והחינוך המתקדמות של גרמניה.
  • הטבות סוציאליות נרחבות, כולל דמי אבטלה, קצבאות ילדים ופנסיה.
  • הגנה קונסולרית מצד השלטונות הגרמנים במקרה הצורך בחו"ל.
  • פטור מויזה וכניסה חופשית לעשרות מדינות ברחבי העולם.

לסיכום

אומנם זכאות לאזרחות גרמנית עשויה להוות קרש קפיצה נוח למי שמעוניין להסתובב באירופה בחופשיות ואפילו לעבור לגור בה, אך כדי לקבל אותה נדרש לעמוד במספר קריטריונים נוקשים ולעיתים אף לוותר על האזרחות הקודמת. שקלו את היתרונות והחסרונות זה מול זה טרם הגשת הבקשה ובדקו מה יטיב לכם יותר. אין ספק שאזרחות גרמנית קוסמת להרבה אנשים ומציעה הטבות מושכות ביותר.

נגישות