אין ספק שאם נזרוק באוויר את צמד המילים "מצב סיעודי" אתם ישר תחשבו עם אנשים מבוגרים מעל לגיל 80. עם זאת המציאות הפחות נעימה היא שגם אנשים צעירים עשויים להגיע לידי מצב סיעודי. זה יכול לקרות בשל תאונה, מחלה ואף בשל התנהלות שגויה. אז כמובן שאנחנו מאחלים לכולנו חיים בריאים ועצמאיים, אך יש לדעת שאם נגיע למצב כה קיצוני יש מי שיעניק סיוע. כיצד אם כן נראים חיים של אנשים שהגיעו למצב סיעודי? כיצד אנשים סיעודיים מתפרנסים, מי תומך בהם ומה באשר למקום העבודה? לרשותכם שורה של תשובות חשובות.
אדם סיעודי בהתאם להגדרה
אנשים רגילים להגיע מדי יום לעבודה, רגילים שבסוף החודש מחכה תלוש משכורת בסכום ידוע מראש. עם זאת, אם מגיעים למצב סיעודי, בן רגע התמונה משתנה. כאמור מצב סיעודי הוא מצב שבו לא ניתן להתנהל לבד. מדובר במצב שבו לא יכולים לעשות לפחות חצי מהפעולות הבאות: לאכול ולשתות, לעבור ממצב שכיבה לקימה, להתלבש ולהתפשט, להתנייד, להתרחץ ולשלוט על הסוגרים. כמו כן, גם אדם שמוגדר כתשוש נפש נכנס למשוואה. מכאן כפי שניתן להתחיל להבין, מצב סיעודי מחייב סיוע חיצוני כדי להתנהל באופן בסיסי. מה אם כן עושים אם גם היכולת להשתכר נפגעת קשות ובמקביל נוספות הוצאות לטובת סיוע של מטפל? אפשר להגיש תביעות סיעוד מהביטוח הפרטי (בתקווה שיש אחד ברקע) ורצוי לבחון אלו הטבות ניתן להשיג מטעם ביטוח לאומי. שנרחיב?
האם ביטוח לאומי מסייע?
ביטוח לאומי עומד לצד אנשים סיעודיים, אך כאן ראוי לחדד שהוא מעניק גמלת סיעוד רק לאנשים מבוגרים – רק עבור אנשים שהם מעל לגיל פרישה. מכאן שהאמת הלא נעימה היא שאנשים צעירים שמגיעים למצב סיעודי אינם יימצאו סיוע משמעותי מטעם ביטוח לאומי. אומנם כן ניתן להשיג קצבת נכות, או סיוע משלים, אך אין מדובר בסדר גודל שמשתווה לגמלת סיעוד. במצב שכזה מאוד קשה לשלם חשבונות ולממן את הסיוע הנחוץ.
מתפטרים עקב מצב סיעודי? מגיעות לכם זכויות!
נדרשים לעזוב את מקום העבודה בשל המצב הסיעודי? חשוב לדעת שבמקרה זה זכאים לקבל פיצויי פיטורים, וזאת כל עוד יש ברקע יחסי עובד מעביד במשך כשנה לפחות. כאן יש לדעת שהגובה של הפיצוי מותנה במגוון משתנים שנוגעים להרכב ולמצב המשפחתי. כמו כן, במקרה שכזה יש להגיש הודעה מוקדמת, כאשר המעסיק נדרש למלא טופס 161 (טופס הודעת מעביד על פרישה מהעבודה) ואילו העובד נדרש למלא טופס 161 א (הודעת עובד עקב פרישה מעבודה) ולהגישו למס הכנסה. נוסף לכך, בשלב זה יש לבחון כיצד מעדיפים לממש את הפיצויים. האם מבקשים למשוך את הכספים, לייעד את הכספים לרצף קצבה (לצרף לחיסכון הפנסיוני), או האם לייעד אותם לרצף פיצויים (לטובת משיכה עתידית).
המלצה חשובה
חשוב ביותר לעשות ביטוח סיעודי פרטי, גם אם אתם אנשים צעירים ובריאים. מעבר לעובדה שהביטוח הסיעודי נחשב מאוד זול ככול שעושים אותו בשלב יותר מוקדם, עתה גם ברור עד כמה הוא חשוב. כמו כן, ראוי לדעת שאם עושים ביטוח פרטי, רצוי לוודא שהוא ייקנס לפעולה רק לאחר שתקופת הכיסוי של הביטוח הסיעודי מטעם קופת החולים נגמרת (כעבור 60 חודשים), כך שזוכים ברצף של הכנסה. כאן נחדד שאם אכן עומדים לבחור פוליסת סיעוד, יש לבחון היטב את האותיות הקטנות. יש לבחון מתי הפוליסה נכנסת לפעולה, אלו מקרים הפוליסה מחשיבה כסיעודיים והאם קיים מרכיב "ערכי סילוק", כך שאם מחליטים להפסיק לשלם את הפרמיה, הזכויות עדיין נשמרות.